![Deser Pomarańczowa Delicja [PRZEPIS]](https://fitrec.pl/wp-content/uploads/2021/06/deser-pomaranczowa-delicja-przepis2-1.png)
Składniki na Deser Pomarańczowa Delicja:
- Jajko
- Mąka pszenna 20g
- Budyń śmietankowy 5g
- Proszek do pieczenia
- Dowolne słodzik (np. Erytrol)
- 100g jogurt naturalny
- 55g twaróg chudy
- Śnieżka 10g
- Mleko 1.5% 50ml
- Fajna Galaretka Pomarańczowa (7g proszku)
- Gorzka czekolada 26g
- Mleko 1.5% (około dwie łyżki)

Jak zrobić Deser Pomarańczowa Delicja?
Robimy biszkopt: Na początku białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia oraz erytrol. Delikatnie mieszamy. Potem wszystko przelewamy do pojemniczka i pieczemy w 180° przez około 20 minut.
Porcję galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie do miseczki wkładamy: jogurt, twaróg, dowolne słodzidło oraz połowę przygotowanej zimnej galaretki (około 70ml) i dokładnie blendujemy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem i przekładamy do masy, delikatnie mieszając. Wylewamy na biszkopt i pozostawiamy do stężenia. Na końcu wylewamy pozostałą porcję galaretki i wkładamy do lodówki.
Polewa: Gorzką czekoladą rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli. Po wyjęciu deseru z lodówki, polewamy go przygotowaną czekoladą. Nasz deser delicja pomarańczowa jest gotowy!
Kaloryczność:
514 kcal (bez delicji na górze)
Przepis i zdjęcie: Weronika Mucha