Fit Ciasto z Budyniem [PRZEPIS]
Przepis na Fit Ciasto z Budyniem! Bez dodatku cukru, z truskawkami i kruszonką. Spróbuj przepisu z Fit Budyniem Waniliowym!

Składniki na Fit Ciasto z Budyniem:

Pierwsza warstwa ciasta:

  • Jajko
  • Mąka pszenna 20g
  • Budyń śmietankowy proszek 5g
  • Proszek do pieczenia łyżeczka
  • Dowolne słodzidło (np. Erytrol)
Fit Ciasto z Budyniem

Jak zrobić Fit Ciasto z Budyniem?

Na początku białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia oraz dowolne słodzidło. Delikatnie mieszamy. Przelewamy do pojemniczka i pieczemy w 180° przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy fit budyń waniliowy.

Składniki na warstwę budyniową:

Wykonanie:

Do 180ml gorącej wody powoli wsypujemy 30g budyniu. Jednocześnie intensywnie mieszamy w celu uzyskania aksamitnej konsystencji i odstawiamy, żeby ostygnęła. Następnie wylewamy na upieczony biszkopt.

Składniki na warstwę truskawkową z kruszonką:

  • Truskawki 150g
  • Mąka ziemniaczana 10g
  • Masło 10g
  • Mąka pszenna 20g
  • Wiórki kokosowe 5g
Fit Ciasto z Budyniem

Wykonanie:

Zaczynamy od truskawek. Kroimy je na połówki i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie kładziemy na masie budyniowej. Do miseczki wsypujemy mąkę oraz wiórki kokosowe. Potem rozpuszczamy masło w garnuszku i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem zagniatamy na kruszonkę, którą posypujemy truskawki. Na końcu pieczemy w 180° przez około 30min do zarumienienia. Nasze fit ciasto z budyniem jest gotowe!

Kaloryczność:

534 kcal

Przepis i zdjęcie: Weronika Mucha

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]