Brak pomysłów na wykorzystanie fit produktów w kuchni? Bez obaw! Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na wykorzystanie smakołyków FITREC. Fit przepisy na owsianki, pianki, koktajle, jednoporcjowe ciasta i wiele innych. To wszystko znajdziesz poniżej. Przeczytaj fit przepisy, wybierz swoje ulubione i ruszaj do kuchni 🙂

Ciasto a’la Milka Wiśniowa

Składniki:

  • Biszkopty 20g
  • Łyżka mleka (do namoczenia biszkoptów)
  • Skyr wiśniowy/serek wiśniowy 150g
  • Skyr naturalny 100g
  • Twaróg chudy mielony/sernikowy 50g
  • Mleko w proszku 30g
  • Erytrol (według uznania)
  • Fajna Galaretka Wiśniowa 7g
  • Opcjonalnie dwie kostki gorzkiej czekolady 70% rozpuszczone w kąpieli wodnej z łyżka mleka jako polewa.

Sposób przygotowania:

Biszkopty układamy na dnie pojemniczka i polewamy je mlekiem. Skyr wiśniowy, skyr naturalny, twaróg, erytrol i mleko w proszku miksujemy do powstania jednolitej masy. Wylewamy i rozsmarowujemy na biszkoptach. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano przygotowujemy galaretkę wiśniową według instrukcji na opakowaniu i wylewamy na mleczno-wiśniową masę. Wkładamy do lodówki do stężenia galaretki. Opcjonalnie można zrobić czekoladową polewę, ale bez też jest pycha.

Kaloryczność:

470 kcal

Fit owsianka karmelowo-orzechowa

owsianka z masłem orzechowym w proszku

Składniki na owsiankę:

  • ⁣40g płatków owsianych ⁣
  • 10g budyniu słony karmel/toffee +100ml mleka (u nas 0.5%)⁣
  • 10g białka WPC (smak karmel/słony karmel nugat itp.)⁣
  • 3g kakao ⁣w proszku
  • 8g Orzecha w Proszku Klasycznego
  • 250ml wody ⁣
  • szczypta soli ⁣
  • słodzidło wg uznania

Przygotowanie owsianki:

Płatki zalewamy wodą, dodajemy słodzidło i sól⁣
Gotujemy na średnim ogniu do momenty aż płatki zmiękną ⁣
Budyń rozrabiamy w 100ml mleka i wlewamy do owsianki cały czas mieszając⁣
Po ostygnięciu (w ten sposób unikniemy zważenia się białka) dodajemy odżywkę oraz Orzecha w Proszku. Dokładnie mieszamy ⁣

Składniki na polewę:

Przygotowanie polewy:

  1. Orzecha w Proszku mieszamy z wodą (konsystencja ma być półpłynna) ⁣
  2. Do skyra dodajemy Pastę Orzechową oraz łyżkę gotowego Orzecha w Proszku (pozostałą część wykorzystujemy jako polewa) ⁣
  3. Na wierzch nakładamy skyr i polewamy masłem orzechowym.

Opcjonalnie: posypujemy orzeszkami i polewamy sosem czekoladowym/rozpuszczoną czekoladą⁣. Takie fit przepisy to radość dla podniebienia!

Wartości odżywcze:

430 kcal 34B/10.5T/48.5W

Fit Delicja z galaretką pomarańczową

fitrec przepis na fit delicje

Składniki:

  • Jajko
  • 15g mąki
  • 10g odżywki białkowej/budyniu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Około 25ml mleka
  • 7g Fajnej Galaretki Pomarańczowej + 200ml wrzątku
  • 5g kakao + odrobina wrzątku i słodzik

Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Żółtko rozdrabniamy z mlekiem i wlewamy do mąki, odżywki i proszku (używając budyniu należy dosłodzić). Białko delikatnie mieszamy z masą. Przelewamy do foremki ( tutaj kokilka 14×14 ) i pieczemy około 25-30 minut ( czas pieczenia zależy od średnicy kokilki).

Biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Galaretkę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia (musi być zimna przy wlewaniu na biszkopt). Po ostygnięciu, galaretkę przelewamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.

W międzyczasie robimy polewę. Kakao słodzimy i dolewamy wrzątku tak aby uzyskało konsystencję polewy. Polewamy galaretkę. Smacznego.

Wartości odżywcze:

214 kcal 22.5B/7.4T/12.7W

Jednoporcjowy fit deser z masłem orzechowym

fit przepis na jednoporcjowy deser z masłem orzechowym

Składniki:

  • 30g Śnieżki (śmietanki w proszku)
  • 130 ml mleka, u mnie 0.5%
  • 200g jogurtu Skyr lub greckiego
  • 7 tabletek słodzika lub około 3 łyżki erytrolu
  • 15g odżywki białkowej (ewentualnie skyr waniliowy)
  • 5g żelatyny (czubata łyżeczka)

Sposób przygotowania:

Żelatynę zalewamy 30ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
Zimne mleko łączymy ze Śnieżką i ubijamy na sztywną pianę
Rozpuszczamy słodzik w minimalnej ilości wrzątku i dodajemy do ubitej masy
Jogurt łączymy z odżywką białkową, dokładnie mieszamy i dopiero dodajemy do masy śmietankowej. Wszystko mieszamy.
Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, blendujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia

Polewa:

  • 20g (2-3 łyżeczki) Pasty Orzechowej z Ciasteczkami i Kakao
  • 2 łyżki sosu zero (najlepiej czekoladowo-mleczny)
  • łyżeczka erytrolu w pudrze (można pominąć)
  • 1-2 łyżki ciepłej wody (do uzyskania dobrej konsystencji)

Wszystkie powyższe składniki wystarczy ze sobą wymieszać

  • 15g herbatników (1,5 herbatnika)

Na zastygniętą masę kruszymy herbatniki i rozprowadzamy po całości polewę. Odkładamy ponownie do lodówki

Na końcu dodajemy jeszcze Pastę Orzechową Crunchy oraz czekoladowe kuleczki

Wartości odżywcze:

470 kcal 51BB/13T/40W

Fit deser a’la ciasto kryształek z galaretką truskawkową

przepis na ciasto a'la kryształek

Składniki:

  • Biszkopty 18g
  • Jogurt naturalny 200g
  • Skyr truskawkowy 150g
  • Żelatyna 5g (rozpuszczona w 30ml wrzątku)
  • Łyżeczka erytrolu
  • Fajna Galaretka Truskawkowa 7g

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Po wystudzeniu wkładamy galaretkę do lodówki. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę. Następnie blendujemy dokładnie jogurt naturalny, skyr truskawkowy, erytrol oraz rozpuszczoną żelatynę. Wsypujemy pokrojoną galaretkę i mieszamy. Na spód pojemniczka układamy biszkopty. Następnie wlewamy masę jogurtową z galaretką. Pozostawiamy na noc w lodówce. Takie fit przepisy lubimy!

Kaloryczność:

344 kcal całym deserze

Czekoladowy fit deser z masłem orzechowym

fit przepis na czekoladowy deser z masłem orzechowym

Składniki na biszkopt:

  • jajko
  • chlust mleka
  • 10g mąki
  • 5g kakao
  • 1/2 łyżeczki pdp
  • słodzik (według uznania)

Przygotowanie biszkoptu:

Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Żółtko łączymy z odrobiną mleka, mąką, kakao, słodzikiem i proszkiem, mieszamy. Masę łączymy z białkiem. Przelewamy do kokilki i pieczemy przez ok 25-30 minut w 185 stopniach. Następnie odstawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia.

Składniki na krem:

Przygotowanie kremu:

Batata kroimy w kostkę i gotujemy aż będzie bardzo miękki. Ostygniętego batata blendujemy ze skyrem, słodzikiem i pastą orzechową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, następnie blendujemy z masą. Przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Kakao łączymy ze słodzikiem i odrobiną wrzątku, mieszamy i polewamy stężoną masę orzechową.

Wartości odżywcze:

426 kcal 33.9B/15.7T/34.3W

Fit deser a’la gratka

fit przepis na deser a'la gratka

Składniki:

Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki i miksujemy. Po chwili wlewamy delikatnie zimną galaretkę. Truskawki kroimy i dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do foremki i zostawiamy w lodówce na noc.

Kaloryczność:

172 kcal (3 porcje)

Fit pianka a’la Kinder Bueno z gumą ksantanową

fit przepis na piankę a'la kinder bueno

Składniki jasną masę:

Składniki ciemną masę:

  • 200g skyra
  • 10g kakao
  • słodzik

Sposób przygotowania:

Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Budyń rozdrabniamy w odrobinie wody i dodajemy słodzik. Do gęstniejącej manny dodajemy pastę orzechową, mieszamy i dodajemy budyń. Następnie dodajemy gumę ksantanową i mieszamy. Mannę przelewamy do miseczki. Skyr łączymy z kakao i słodzikiem, dodajemy na wierzch pianki i polewamy ulubionym sosem (opcjonalnie)

Wartości odżywcze:

454 kcal 38.2B/19.9T/60.7W

Fit pianka czekoladowa-orzechowa

fit przepis na piankę czekoladowo-orzechową

Składniki:

  • Kasza manna 15g
  • Mleko 250ml
  • Budyń czekoladowy 20g
  • Czekolada gorzka 64% 15g
  • Pasta Orzechowa Smooth 100% 10g
  • Erytrol/inne słodzidło do smaku według uznania
  • Jogurt naturalny 100g
  • Żelatyna 5g rozpuszczona w 40ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Kaszę mannę gotujemy na mleku (200ml) z erytrolem, masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczony w 50ml mleka budyń czekoladowy. Wkładamy do pojemniczka i blendujemy z jogurtem naturalnym i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną do pojawienia się bąbelków. Wkładamy do lodówki na minimum 2h.

Kaloryczność:

465 kcal

Fit omlet a’la Snickers z masłem orzechowym

fit omlet a-'la snickers z orzechem w proszku

Składniki:

  • Jajko
  • Erytrol (według uznania)
  • Twaróg 80g
  • Jogurt naturalny 50g
  • Mąka ryżowa 30g
  • Budyń słony karmel 15g
  • Orzech w Proszku Klasyczny 8g
  • Woda 3 łyżki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olej kokosowy do smażenia 4g

Sposób przygotowania:

Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiewamy. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Delikatnie dodajemy ubite białko i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Składniki na polewę:

Kaloryczność:

Bez polewy: 413kcal
Z polewą: 498 kcal

Sernik na zimno z galaretką bez cukru

sernik na zimno z fajną galaretką

Składniki:

  • 9 malutkich biszkoptów bez cukru lub 6 normalnych (25g)
  • 120g twarogu chudego
  • 150g jogurtu Skyr lub greckiego (można też zastąpić twarogiem sernikowym)
  • 2 łyżeczki żelatyny (10g)
  • 3 łyżki erytrolu
  • 10g odżywki białkowej (można pominąć)
  • białko jaja kurzego (40g)
  • 7g Fajnej Galaretki (malina/truskawka/wiśnia)

Sposób przygotowania:

Na spód pudełka wykładamy biszkopty. Żelatynę zalewamy 60ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg, skyr, odżywkę i erytrol razem blendujemy na gładką masę. Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostygniętą żelatynę blendujemy z masą twarogową, a na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, przekładamy całość na biszkopty i odkładamy do lodówki. Galaretkę zalewamy 150ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na chwilę do lodówki. Lekko stężałą galaretkę wylewamy na wierzch masy sernikowej. Całość odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.

Wartości odżywcze:

406 kcal 66B/2.5T/31W

Deser ryżowy z fit galaretką

deser ryżowy z fajną galaretką pomarańczową

Składniki:

  • 50g kleiku ryżowego
  • 250–260 ml wrzącej wody (przy użyciu niewegańskiej odżywki białkowej lepiej zacząć od mniejszej ilości wody, np. 150ml lub użyć więcej kleiku) + 200ml wrzątku do zalania galaretki + ok. 25–30 ml wrzątku do przygotowania polewy)
  • 7g Fajnej Galaretki Pomarańcza
  • 15g odżywki białkowej (tutaj wegańska, która nadaje większej gęstości niż zwykła odżywka białkowa)
  • 5g kakao
  • 20g biszkoptów bez cukru (mogą być z cukrem)
  • 1 łyżka erytrolu

Sposób przygotowania:

Galaretkę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Do garnka wsypujemy kleik, erytrol oraz 10g odżywki białkowej. Całość zalewamy wrzątkiem i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dosładzamy według uznania. Dno naczynia wykładamy biszkoptami, na to wylewamy masę z kleikiem, kolejno wystudzoną galaretkę i wkładamy na noc do lodówki. Rano (lub po kilku godzinach) przygotowujemy polewę z kakao, pozostałych 5g odżywki białkowej i wody (ewentualnie z samego kakao, wtedy używamy 10g kakao, 4 pokruszonych pastylek słodzika i takiej samej ilości wody).

Wartości odżywcze:

360 kcal 23B/3T/60W

Fit serniczki z masłem orzechowym

fit serniczki z pastą orzechową biała czekolada fitrec

Składniki:

Sposób przygotowania:

Twaróg, jogurt naturalny, żółtko, erytrol/inne słodzidło oraz budyń czekoladowy miksujemy na jednolitą masę. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy. Do foremki wlewamy: masę serową, łyżeczkę pasty orzechowej z białą czekoladą i przykrywamy masą serową. Pieczemy w 180° przez około 35min.

Kaloryczność:

280 kcal

Fit Ciastko a’la Milka Truskawkowa

fit ciasto a'la milka truskawkowa z fajną galaretką

Składniki:

  • Herbatniki 18g
  • Skyr truskawkowy 150g
  • Jogurt naturalny 100g
  • Śnieżka 25g
  • Mleko 2% 100ml
  • Żelatyna 8g rozpuszczona w 30ml wrzątku
  • Fajna Galaretka Truskawkowa 7g
  • Gorzka czekolada 70% 15g

Sposób przygotowania:

Na spód pojemnika układamy część herbatników. Skyr truskawkowy, jogurt naturalny, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz erytrol dokładnie blendujemy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Następnie delikatnie mieszamy obie masy i wylewamy połowę na herbatniki. Na to kładziemy herbatniki i wylewamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy galaretkę – 7g rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Gdy przestygnie, wylewamy na masę serową. Pozostawiamy na noc w lodówce. Rano przygotowujemy polewę – gorzką czekoladę i łyżkę mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Kaloryczność:

468 kcal

Fit naleśniki czekoladowo-orzechowe

fit naleśniki z pastą orzechową fitrec

Składniki:

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki blendujemy na gładką masę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na małym ogniu(wyjdą 3 sztuki)

Składniki na krem:

Sposób przygotowania kremu:

Składniki na krem mieszamy razem i smarujemy nim naleśniki, a następnie zwijamy. Jako dodatki pokrojony banan i pasta orzechowa w formie polewy

Wartości odżywcze:

3 naleśniki bez dodatków: 192 kcal 24.6B/8T/3W
Naleśniki z kremem: 424 kcal 51B/17.9T/13.1W (bez dodatków na górze)

Proteinowe gofry orzechowe

Proteinowe gofry z orzechem w proszku

Składniki na gofry:

Sposób przygotowania gofrów:

Jajko mieszamy ze skyrem i mlekiem na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Do natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę (wyjdą 2 sztuki) i zamykamy gofrownicę. Po 7 minutach otwieramy, jeśli gofry odchodzą oznacza że są gotowe.

Składniki na krem:

  • 40g twarogu
  • 60g skyra naturalnego
  • 5g kakao
  • słodzik (wedle uznania)

Sposób przygotowania kremu:

Składniki na krem blendujemy na gładka masę i smarujemy nim gofry, dodatkowo na górę kładziemy 10 g orzechów ziemnych.

Wartości odżywcze:

Dwa gofry: 247 kcal 34.2B/7.8T/8W
Całość (gofry +dodatki)
: 398 kcal 52B/14T/13.9W

Fit omlet karmelowo-orzechowy

fit omlet z pastą orzechową słony karmel

Składniki:

  • 1 jajo
  • 110g jogurtu naturalnego 0%
  • 40g proszku budyniowego
  • 10g odżywki białkowej
  • 10g mąki

Dodatki:

Sposób przygotowania:

Patelnię smarujemy lub pryskamy tłuszczem do smażenia. Składniki na omlet miksujemy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gotowy omlet smarujemy pastą orzechową i kładziemy na niego pokrojonego banana.

Wartości odżywcze:

523 kcal 27.3B/12.6T/76.9W

Obserwujcie nasze fit przepisy na Instagramie i Facebooku! Tam też na Was czekamy.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]