Brak pomysłów na wykorzystanie fit produktów w kuchni? Bez obaw! Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na wykorzystanie smakołyków FITREC. Fit przepisy na owsianki, pianki, koktajle, jednoporcjowe ciasta i wiele innych. To wszystko znajdziesz poniżej. Przeczytaj fit przepisy, wybierz swoje ulubione i ruszaj do kuchni 🙂
Ciasto a’la Milka Wiśniowa

Składniki:
- Biszkopty 20g
- Łyżka mleka (do namoczenia biszkoptów)
- Skyr wiśniowy/serek wiśniowy 150g
- Skyr naturalny 100g
- Twaróg chudy mielony/sernikowy 50g
- Mleko w proszku 30g
- Erytrol (według uznania)
- Fajna Galaretka Wiśniowa 7g
- Opcjonalnie dwie kostki gorzkiej czekolady 70% rozpuszczone w kąpieli wodnej z łyżka mleka jako polewa.
Sposób przygotowania:
Biszkopty układamy na dnie pojemniczka i polewamy je mlekiem. Skyr wiśniowy, skyr naturalny, twaróg, erytrol i mleko w proszku miksujemy do powstania jednolitej masy. Wylewamy i rozsmarowujemy na biszkoptach. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano przygotowujemy galaretkę wiśniową według instrukcji na opakowaniu i wylewamy na mleczno-wiśniową masę. Wkładamy do lodówki do stężenia galaretki. Opcjonalnie można zrobić czekoladową polewę, ale bez też jest pycha.
Kaloryczność:
470 kcal
Fit owsianka karmelowo-orzechowa

Składniki na owsiankę:
- 40g płatków owsianych
- 10g budyniu słony karmel/toffee +100ml mleka (u nas 0.5%)
- 10g białka WPC (smak karmel/słony karmel nugat itp.)
- 3g kakao w proszku
- 8g Orzecha w Proszku Klasycznego
- 250ml wody
- szczypta soli
- słodzidło wg uznania
Przygotowanie owsianki:
Płatki zalewamy wodą, dodajemy słodzidło i sól
Gotujemy na średnim ogniu do momenty aż płatki zmiękną
Budyń rozrabiamy w 100ml mleka i wlewamy do owsianki cały czas mieszając
Po ostygnięciu (w ten sposób unikniemy zważenia się białka) dodajemy odżywkę oraz Orzecha w Proszku. Dokładnie mieszamy
Składniki na polewę:
- 50g skyra naturalnego
- 10g Orzecha w Proszku Klasycznego
- 10g Pasty Orzechowej Słony Karmel
Przygotowanie polewy:
- Orzecha w Proszku mieszamy z wodą (konsystencja ma być półpłynna)
- Do skyra dodajemy Pastę Orzechową oraz łyżkę gotowego Orzecha w Proszku (pozostałą część wykorzystujemy jako polewa)
- Na wierzch nakładamy skyr i polewamy masłem orzechowym.
Opcjonalnie: posypujemy orzeszkami i polewamy sosem czekoladowym/rozpuszczoną czekoladą. Takie fit przepisy to radość dla podniebienia!
Wartości odżywcze:
430 kcal 34B/10.5T/48.5W
Fit Delicja z galaretką pomarańczową

Składniki:
- Jajko
- 15g mąki
- 10g odżywki białkowej/budyniu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Około 25ml mleka
- 7g Fajnej Galaretki Pomarańczowej + 200ml wrzątku
- 5g kakao + odrobina wrzątku i słodzik
Sposób przygotowania:
Nagrzewamy piekarnik do 185 stopni. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Żółtko rozdrabniamy z mlekiem i wlewamy do mąki, odżywki i proszku (używając budyniu należy dosłodzić). Białko delikatnie mieszamy z masą. Przelewamy do foremki ( tutaj kokilka 14×14 ) i pieczemy około 25-30 minut ( czas pieczenia zależy od średnicy kokilki).
Biszkopt wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia
Galaretkę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia (musi być zimna przy wlewaniu na biszkopt). Po ostygnięciu, galaretkę przelewamy na biszkopt i odstawiamy do stężenia.
W międzyczasie robimy polewę. Kakao słodzimy i dolewamy wrzątku tak aby uzyskało konsystencję polewy. Polewamy galaretkę. Smacznego.
Wartości odżywcze:
214 kcal 22.5B/7.4T/12.7W
Jednoporcjowy fit deser z masłem orzechowym

Składniki:
- 30g Śnieżki (śmietanki w proszku)
- 130 ml mleka, u mnie 0.5%
- 200g jogurtu Skyr lub greckiego
- 7 tabletek słodzika lub około 3 łyżki erytrolu
- 15g odżywki białkowej (ewentualnie skyr waniliowy)
- 5g żelatyny (czubata łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Żelatynę zalewamy 30ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
Zimne mleko łączymy ze Śnieżką i ubijamy na sztywną pianę
Rozpuszczamy słodzik w minimalnej ilości wrzątku i dodajemy do ubitej masy
Jogurt łączymy z odżywką białkową, dokładnie mieszamy i dopiero dodajemy do masy śmietankowej. Wszystko mieszamy.
Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę, blendujemy i wstawiamy do lodówki do stężenia
Polewa:
- 20g (2-3 łyżeczki) Pasty Orzechowej z Ciasteczkami i Kakao
- 2 łyżki sosu zero (najlepiej czekoladowo-mleczny)
- łyżeczka erytrolu w pudrze (można pominąć)
- 1-2 łyżki ciepłej wody (do uzyskania dobrej konsystencji)
Wszystkie powyższe składniki wystarczy ze sobą wymieszać
- 15g herbatników (1,5 herbatnika)
Na zastygniętą masę kruszymy herbatniki i rozprowadzamy po całości polewę. Odkładamy ponownie do lodówki
Na końcu dodajemy jeszcze Pastę Orzechową Crunchy oraz czekoladowe kuleczki
Wartości odżywcze:
470 kcal 51BB/13T/40W
Fit deser a’la ciasto kryształek z galaretką truskawkową

Składniki:
- Biszkopty 18g
- Jogurt naturalny 200g
- Skyr truskawkowy 150g
- Żelatyna 5g (rozpuszczona w 30ml wrzątku)
- Łyżeczka erytrolu
- Fajna Galaretka Truskawkowa 7g
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Po wystudzeniu wkładamy galaretkę do lodówki. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w kostkę. Następnie blendujemy dokładnie jogurt naturalny, skyr truskawkowy, erytrol oraz rozpuszczoną żelatynę. Wsypujemy pokrojoną galaretkę i mieszamy. Na spód pojemniczka układamy biszkopty. Następnie wlewamy masę jogurtową z galaretką. Pozostawiamy na noc w lodówce. Takie fit przepisy lubimy!
Kaloryczność:
344 kcal całym deserze
Czekoladowy fit deser z masłem orzechowym

Składniki na biszkopt:
- jajko
- chlust mleka
- 10g mąki
- 5g kakao
- 1/2 łyżeczki pdp
- słodzik (według uznania)
Przygotowanie biszkoptu:
Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. Żółtko łączymy z odrobiną mleka, mąką, kakao, słodzikiem i proszkiem, mieszamy. Masę łączymy z białkiem. Przelewamy do kokilki i pieczemy przez ok 25-30 minut w 185 stopniach. Następnie odstawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia.
Składniki na krem:
- 90g batata (waga po obraniu)
- 5g żelatyny/2g agaru + 50ml wrzątku
- 15g Pasty Orzechowej z Ciasteczkami i Kakao
- 150g skyra waniliowego
- słodzik (według uznania)
Przygotowanie kremu:
Batata kroimy w kostkę i gotujemy aż będzie bardzo miękki. Ostygniętego batata blendujemy ze skyrem, słodzikiem i pastą orzechową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, następnie blendujemy z masą. Przelewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Kakao łączymy ze słodzikiem i odrobiną wrzątku, mieszamy i polewamy stężoną masę orzechową.
Wartości odżywcze:
426 kcal 33.9B/15.7T/34.3W
Fit deser a’la gratka

Składniki:
- Jogurt naturalny 200g
- Truskawki 60g
- Fajna Galaretka Truskawkowa 14g
Sposób przygotowania:
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku. Czekamy aż ostygnie. Jogurt naturalny przekładamy do miseczki i miksujemy. Po chwili wlewamy delikatnie zimną galaretkę. Truskawki kroimy i dodajemy do masy, mieszamy. Przelewamy do foremki i zostawiamy w lodówce na noc.
Kaloryczność:
172 kcal (3 porcje)
Fit pianka a’la Kinder Bueno z gumą ksantanową

Składniki jasną masę:
- 40g kaszy manny
- 300ml wody
- 8g budyniu śmietankowego
- słodzik
- aromat śmietankowy / śmietankowe kropelki słodzące
- 15g Pasty Orzechowej Smooth 100%
- 4g gumy ksantanowej
Składniki ciemną masę:
- 200g skyra
- 10g kakao
- słodzik
Sposób przygotowania:
Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Budyń rozdrabniamy w odrobinie wody i dodajemy słodzik. Do gęstniejącej manny dodajemy pastę orzechową, mieszamy i dodajemy budyń. Następnie dodajemy gumę ksantanową i mieszamy. Mannę przelewamy do miseczki. Skyr łączymy z kakao i słodzikiem, dodajemy na wierzch pianki i polewamy ulubionym sosem (opcjonalnie)
Wartości odżywcze:
454 kcal 38.2B/19.9T/60.7W
Fit pianka czekoladowa-orzechowa

Składniki:
- Kasza manna 15g
- Mleko 250ml
- Budyń czekoladowy 20g
- Czekolada gorzka 64% 15g
- Pasta Orzechowa Smooth 100% 10g
- Erytrol/inne słodzidło do smaku według uznania
- Jogurt naturalny 100g
- Żelatyna 5g rozpuszczona w 40ml wrzątku
Sposób przygotowania:
Kaszę mannę gotujemy na mleku (200ml) z erytrolem, masłem orzechowym i gorzką czekoladą. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczony w 50ml mleka budyń czekoladowy. Wkładamy do pojemniczka i blendujemy z jogurtem naturalnym i rozpuszczoną we wrzątku żelatyną do pojawienia się bąbelków. Wkładamy do lodówki na minimum 2h.
Kaloryczność:
465 kcal
Fit omlet a’la Snickers z masłem orzechowym

Składniki:
- Jajko
- Erytrol (według uznania)
- Twaróg 80g
- Jogurt naturalny 50g
- Mąka ryżowa 30g
- Budyń słony karmel 15g
- Orzech w Proszku Klasyczny 8g
- Woda 3 łyżki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej kokosowy do smażenia 4g
Sposób przygotowania:
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia przesiewamy. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Delikatnie dodajemy ubite białko i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Składniki na polewę:
- Łyżeczka Pasty Orzechowej z Białą Czekoladą
- Łyżeczka Orzecha w Proszku Klasycznego
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Orzechy arachidowe 10g
Kaloryczność:
Bez polewy: 413kcal
Z polewą: 498 kcal
Sernik na zimno z galaretką bez cukru

Składniki:
- 9 malutkich biszkoptów bez cukru lub 6 normalnych (25g)
- 120g twarogu chudego
- 150g jogurtu Skyr lub greckiego (można też zastąpić twarogiem sernikowym)
- 2 łyżeczki żelatyny (10g)
- 3 łyżki erytrolu
- 10g odżywki białkowej (można pominąć)
- białko jaja kurzego (40g)
- 7g Fajnej Galaretki (malina/truskawka/wiśnia)
Sposób przygotowania:
Na spód pudełka wykładamy biszkopty. Żelatynę zalewamy 60ml wrzącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Twaróg, skyr, odżywkę i erytrol razem blendujemy na gładką masę. Białko jaja ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ostygniętą żelatynę blendujemy z masą twarogową, a na koniec delikatnie mieszamy z ubitym białkiem, przekładamy całość na biszkopty i odkładamy do lodówki. Galaretkę zalewamy 150ml wrzącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na chwilę do lodówki. Lekko stężałą galaretkę wylewamy na wierzch masy sernikowej. Całość odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc.
Wartości odżywcze:
406 kcal 66B/2.5T/31W
Deser ryżowy z fit galaretką

Składniki:
- 50g kleiku ryżowego
- 250–260 ml wrzącej wody (przy użyciu niewegańskiej odżywki białkowej lepiej zacząć od mniejszej ilości wody, np. 150ml lub użyć więcej kleiku) + 200ml wrzątku do zalania galaretki + ok. 25–30 ml wrzątku do przygotowania polewy)
- 7g Fajnej Galaretki Pomarańcza
- 15g odżywki białkowej (tutaj wegańska, która nadaje większej gęstości niż zwykła odżywka białkowa)
- 5g kakao
- 20g biszkoptów bez cukru (mogą być z cukrem)
- 1 łyżka erytrolu
Sposób przygotowania:
Galaretkę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Do garnka wsypujemy kleik, erytrol oraz 10g odżywki białkowej. Całość zalewamy wrzątkiem i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji, dosładzamy według uznania. Dno naczynia wykładamy biszkoptami, na to wylewamy masę z kleikiem, kolejno wystudzoną galaretkę i wkładamy na noc do lodówki. Rano (lub po kilku godzinach) przygotowujemy polewę z kakao, pozostałych 5g odżywki białkowej i wody (ewentualnie z samego kakao, wtedy używamy 10g kakao, 4 pokruszonych pastylek słodzika i takiej samej ilości wody).
Wartości odżywcze:
360 kcal 23B/3T/60W
Fit serniczki z masłem orzechowym

Składniki:
- Twaróg chudy mielony 200g
- Jogurt naturalny 150g
- Jajko
- Erytrol (według uznania)
- Budyń czekoladowy 30g
- Pasta orzechowa z białą czekoladą
Sposób przygotowania:
Twaróg, jogurt naturalny, żółtko, erytrol/inne słodzidło oraz budyń czekoladowy miksujemy na jednolitą masę. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie dodajemy do masy serowej i mieszamy. Do foremki wlewamy: masę serową, łyżeczkę pasty orzechowej z białą czekoladą i przykrywamy masą serową. Pieczemy w 180° przez około 35min.
Kaloryczność:
280 kcal
Fit Ciastko a’la Milka Truskawkowa

Składniki:
- Herbatniki 18g
- Skyr truskawkowy 150g
- Jogurt naturalny 100g
- Śnieżka 25g
- Mleko 2% 100ml
- Żelatyna 8g rozpuszczona w 30ml wrzątku
- Fajna Galaretka Truskawkowa 7g
- Gorzka czekolada 70% 15g
Sposób przygotowania:
Na spód pojemnika układamy część herbatników. Skyr truskawkowy, jogurt naturalny, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz erytrol dokładnie blendujemy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem. Następnie delikatnie mieszamy obie masy i wylewamy połowę na herbatniki. Na to kładziemy herbatniki i wylewamy pozostałą część masy. Wkładamy do lodówki. Następnie przygotowujemy galaretkę – 7g rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Gdy przestygnie, wylewamy na masę serową. Pozostawiamy na noc w lodówce. Rano przygotowujemy polewę – gorzką czekoladę i łyżkę mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Kaloryczność:
468 kcal
Fit naleśniki czekoladowo-orzechowe

Składniki:
- 1 jajko
- 40g wody
- 25g mleka 0,5%
- 10g kakao
- 20g Orzecha w Proszku Klasycznego
- 3g proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- słodzik (wedle uznania)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki blendujemy na gładką masę. Na natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z dwóch stron na małym ogniu(wyjdą 3 sztuki)
Składniki na krem:
- 20g Pasty Orzechowej Smooth
- 3g cynamonu
- 180g skyra
- słodzik (wedle uznania)
Sposób przygotowania kremu:
Składniki na krem mieszamy razem i smarujemy nim naleśniki, a następnie zwijamy. Jako dodatki pokrojony banan i pasta orzechowa w formie polewy
Wartości odżywcze:
3 naleśniki bez dodatków: 192 kcal 24.6B/8T/3W
Naleśniki z kremem: 424 kcal 51B/17.9T/13.1W (bez dodatków na górze)
Proteinowe gofry orzechowe

Składniki na gofry:
- 1 jajko
- 15g mleka 0,5%
- 40g skyra
- 15g Orzecha w Proszku Klasycznego
- 20g odżywki białkowej (zamiennie mąki)
- 3g proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Sposób przygotowania gofrów:
Jajko mieszamy ze skyrem i mlekiem na gładką masę, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Do natłuszczonej i rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę (wyjdą 2 sztuki) i zamykamy gofrownicę. Po 7 minutach otwieramy, jeśli gofry odchodzą oznacza że są gotowe.
Składniki na krem:
- 40g twarogu
- 60g skyra naturalnego
- 5g kakao
- słodzik (wedle uznania)
Sposób przygotowania kremu:
Składniki na krem blendujemy na gładka masę i smarujemy nim gofry, dodatkowo na górę kładziemy 10 g orzechów ziemnych.
Wartości odżywcze:
Dwa gofry: 247 kcal 34.2B/7.8T/8W
Całość (gofry +dodatki): 398 kcal 52B/14T/13.9W
Fit omlet karmelowo-orzechowy

Składniki:
- 1 jajo
- 110g jogurtu naturalnego 0%
- 40g proszku budyniowego
- 10g odżywki białkowej
- 10g mąki
Dodatki:
- 110g banana
- 15g Pasty Orzechowej Słony Karmel
Sposób przygotowania:
Patelnię smarujemy lub pryskamy tłuszczem do smażenia. Składniki na omlet miksujemy i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gotowy omlet smarujemy pastą orzechową i kładziemy na niego pokrojonego banana.
Wartości odżywcze:
523 kcal 27.3B/12.6T/76.9W