- Obecnie brak na stanie

Błyskawiczna wysyłka
Możliwość płatności PayPo
30 dni na zwrot towaru
Guma ksantanowa to w 100% naturalna substancja należąca do grupy polisacharadów. Często używa się jej substancja zagęszczająca w żywności. Sprawdza się jednak nie tylko w przemyśle, ale również w codziennym użytku - w kuchni. FITREC Guma Ksantanowa to bestsellerowy produkt w naszym sklepie!
Składniki: 100% guma ksantanowa
Guma ksantanowa cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród osób na diecie redukcyjnej. Wszystko za sprawą jej "magicznych" właściwości. Pozwala bowiem na zwiększanie objętości posiłków/deserów bez zwiększania ich kaloryczności, utrzymując przy tym znakomitą konsystencję. Co więcej, sprawia że dania są jeszcze bardziej sycące. Poniżej przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik na temat gumy ksantanowej. Wyjaśniamy w nim, jakie ma właściwości, zastosowania oraz jaka jest jej odpowiednia porcja.
Guma ksantanowa pełni rolę przede wszystkim zagęstnika - to właśnie dlatego tak często występuje w wielu syropach i produktach, które wymagają konkretnej konsystencji. Z tą cechą powiązane są zaś inne zalety. Pozwala na osiągnięcie większej objętości produktów/posiłków/deserów bez utraty znakomitej konsystencji oraz bez zwiększania kaloryczności. Co ważne, dodatek gumy ksantanowej do posiłku zwiększa uczucie sytości po jego spożyciu - super patent!
Guma ksantanowa nie jest trawiona przez układ pokarmowy i nie dostarcza wartości odżywczych. To jeden z powodów, dzięki którym cieszy się ogromną popularnością wśród osób na diecie odchudzającej.
Guma ksantanowa ma właściwości wiążące wodę. Oznacza to, że przygotowując swój ulubiony posiłek/deser i dodając do niego gumę ksantanową, można dodać większą ilość płynu. Wspomniane cechy gumy ksantanowej sprawią, że mimo większej objętości, posiłek/deser utrzyma znakomitą konsystencję. Mimo większej objętości, kaloryczność posiłku nie zwiększy się. Aby osiągnąć taki efekt najlepiej powoli dodawać gumę ksantanową i jednocześnie intensywnie mieszać daną masę. Najlepsze efekty przynosi jednak użycie blendera i dokładne zmiksowanie masy z dodatkiem gumy ksantanowej.
Do syropów, do owsianki, lodów proteinowych, koktajli, pianek, sosów, syropów ale także do wypieków. Jeśli masz uczulenie na gluten, to ten składnik pozwoli ci go zastąpić w klasycznej mące. Na końcu tego opisu znajdziesz jeden z naszych ulubionych przepisów.
W zdecydowanej większości przypadków <0.5% masy danego produktu lub posiłku będzie wystarczającą ilością. Metoda zastosowania zależy oczywiście od potrawy. Dodając ją do owsianki, zaczekaj aż wystygnie lub dodaj wcześniej jogurt i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli gotujesz owsiankę, dodaj gumę, gdy płatki napęcznieją wodą, a konsystencja stanie się gęsta. Jeżeli chcesz użyć ksantanu jako alternatywa dla glutenu w wypiekach, dodaj ją do suchych składników. W innych deserach jak np. puddingi lub lody najlepiej jest użyć blendera ? wtedy będą największe korzyści. Uwaga! Zacznij od mniejszych ilości! FITREC Guma ksantanowa sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia.
Składniki na ciemną masę:
Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Budyń rozdrabniamy w odrobinie wody i dodajemy słodzik. Do gęstniejącej manny dodajemy pastę z orzechów, mieszamy i dodajemy budyń. Następnie dodajemy gumę ksantanową i mieszamy. Mannę przelewamy do miseczki. Skyr łączymy z kakao i słodzikiem, dodajemy na wierzch pianki i polewamy ulubionym sosem (opcjonalnie)
Wartości odżywcze posiłku (bez batonika): 454 kcal 38.2B/19.9T/60.7W Zdjęcie i przepis: @wegolagram