Guma ksantanowa 100g (0 kalorii)
Guma ksantanowa 100g (0 kalorii)

FITREC Guma ksantanowa 100g (0 kalorii)

  • Zwiększa objętość posiłków
  • Nadaje gęstej konsystencji
  • Zwiększa uczucie sytości
  • Świetna podczas odchudzania
  • Zero kalorii w 100g
  • Opakowanie 20-50 porcji
17,90 zł
Dostawa w 24-48 h
Ostatnie sztuki w magazynie

FITREC Guma ksantanowa 100g

 

Guma ksantanowa to w 100% naturalna substancja należąca do grupy polisacharadów. Często używa się jej substancja zagęszczająca w żywności. Sprawdza się jednak nie tylko w przemyśle, ale również w codziennym użytku - w kuchni. FITREC Guma Ksantanowa to bestsellerowy produkt w naszym sklepie!

 

Składniki: 100% guma ksantanowa

  

Właściwości gumy ksantanowej:

  • Zwiększa objętość posiłków
  • Nadaje gęstej konsystencji
  • Zwiększa uczucie sytości
  • Nie dostarcza energii
  • Świetny produkt na redukcji
  • Opakowanie 100g to 20-50 porcji
  • Utrzymuję świetną konsystencję posiłków mimo większej objętości

  

Guma ksantanowa cieszy się szczególnym zainteresowaniem wśród osób na diecie redukcyjnej. Wszystko za sprawą jej "magicznych" właściwości. Pozwala bowiem na zwiększanie objętości posiłków/deserów bez zwiększania ich kaloryczności, utrzymując przy tym znakomitą konsystencję. Co więcej, sprawia że dania są jeszcze bardziej sycące. Poniżej przygotowaliśmy dla Was krótki poradnik na temat gumy ksantanowej. Wyjaśniamy w nim, jakie ma właściwości, zastosowania oraz jaka jest jej odpowiednia porcja.

  

    

  

Jaką rolę pełni FITREC Guma Ksantanowa?

Guma ksantanowa pełni rolę przede wszystkim zagęstnika - to właśnie dlatego tak często występuje w wielu syropach i produktach, które wymagają konkretnej konsystencji. Z tą cechą powiązane są zaś inne zalety. Pozwala na osiągnięcie większej objętości produktów/posiłków/deserów bez utraty znakomitej konsystencji oraz bez zwiększania kaloryczności. Co ważne, dodatek gumy ksantanowej do posiłku zwiększa uczucie sytości po jego spożyciu - super patent!  

  

Czy guma ksantanowa ma kalorie?

Guma ksantanowa nie jest trawiona przez układ pokarmowy i nie dostarcza wartości odżywczych. To jeden z powodów, dzięki którym cieszy się ogromną popularnością wśród osób na diecie odchudzającej.  

  

Jak guma ksantanowa zwiększa objętość?

Guma ksantanowa ma właściwości wiążące wodę. Oznacza to, że przygotowując swój ulubiony posiłek/deser i dodając do niego gumę ksantanową, można dodać większą ilość płynu. Wspomniane cechy gumy ksantanowej sprawią, że mimo większej objętości, posiłek/deser utrzyma znakomitą konsystencję. Mimo większej objętości, kaloryczność posiłku nie zwiększy się. Aby osiągnąć taki efekt najlepiej powoli dodawać gumę ksantanową i jednocześnie intensywnie mieszać daną masę. Najlepsze efekty przynosi jednak użycie blendera i dokładne zmiksowanie masy z dodatkiem gumy ksantanowej.  

  

Do czego używać gumy ksantanowej?

Do syropów, do owsianki, lodów proteinowych, koktajli, pianek, sosów, syropów ale także do wypieków. Jeśli masz uczulenie na gluten, to ten składnik pozwoli ci go zastąpić w klasycznej mące. Na końcu tego opisu znajdziesz jeden z naszych ulubionych przepisów.  

  

   

  

Jak i ile używać gumy ksantanowej?

W zdecydowanej większości przypadków <0.5% masy danego produktu lub posiłku będzie wystarczającą ilością. Metoda zastosowania zależy oczywiście od potrawy. Dodając ją do owsianki, zaczekaj aż wystygnie lub dodaj wcześniej jogurt i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli gotujesz owsiankę, dodaj gumę, gdy płatki napęcznieją wodą, a konsystencja stanie się gęsta. Jeżeli chcesz użyć ksantanu jako alternatywa dla glutenu w wypiekach, dodaj ją do suchych składników. W innych deserach jak np. puddingi lub lody najlepiej jest użyć blendera - wtedy będą największe korzyści. Uwaga! Zacznij od mniejszych ilości! FITREC Guma ksantanowa sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia.  

  

Przepis mleczno-czekoladową piankę:

  

  

Składniki na jasną masę:

  • 40g kaszy manny
  • 300ml wody
  • 8g budyniu śmietankowego
  • słodzik
  • aromat śmietankowy / śmietankowe kropelki słodzące
  • 15g pasty orzechowej 100%
  • 4 g gumy ksantanowej

 

Składniki na ciemną masę:

  • 200g skyra
  • 10g kakao
  • słodzik

  

Przygotowanie:

Gotujemy wodę, wsypujemy kaszę mannę i mieszamy. Budyń rozdrabniamy w odrobinie wody i dodajemy słodzik. Do gęstniejącej manny dodajemy pastę z orzechów, mieszamy i dodajemy budyń. Następnie dodajemy gumę ksantanową i mieszamy. Mannę przelewamy do miseczki. Skyr łączymy z kakao i słodzikiem, dodajemy na wierzch pianki i polewamy ulubionym sosem (opcjonalnie)

Wartości odżywcze posiłku (bez batonika): 454 kcal 38.2B/19.9T/60.7W Zdjęcie i przepis: @wegolagram

  

Opinie mogą być dodawane tylko przez klientów, którzy kupili ten produkt

Wartości odżywcze
Wartości odżywcze w: Porcja 100g
Kalorie 53.5
Tłuszcze, w tym 0.8
tłuszcze nasycone 0.1
Węglowodany, w tym 4.9
cukry 4.2
Błonnik 33.7
Białko 0.7
Sól 0