Jaka czekolada jest najzdrowsza?

Wykluczasz cukier z diety i obsesyjnie myślisz o czekoladzie? Obecnie większość restrykcji żywieniowych można bezpiecznie obejść, korzystając ze zdrowych zamienników kontrowersyjnych produktów. Tak jest w m.in. przypadku czekolady: alternatywą dla słodkiej tabliczki jest tabliczka bez cukru. Czy to wystarczy? Zobacz, na co zwracać uwagę, analizując skład czekolady i sprawdź, jaka jest najzdrowsza. 

Dlaczego czekolada bez cukru jest zdrowsza?

Jaka czekolada jest najzdrowsza? Najczęstsza odpowiedź brzmi: gorzka. Tymczasem prawdziwa jest bardziej skomplikowana. Za zdrowszą od klasycznej tabliczki z dużą zawartością kakao zdaniem dietetyków należy uznać gorzką czekoladę bez cukru, w tym wegańską i ketogeniczną. Wybór przekąski nie powinien jednak być przypadkowy - czekolada czekoladzie nigdy nie jest równa, a o jakości tabliczki decyduje jej skład. Co musisz na ten temat wiedzieć? 

Zdrowa czekolada a jej skład. Co powinien zawierać? 

Branża zdrowych słodyczy (czyli słodyczy bez cukru dodanego) rozwija się szalenie dynamicznie. To sprawia, że osoby odchudzające się lub będące na diecie ketogennej, low carb albo cukrzycowej nie muszą rezygnować z dawnych przyzwyczajeń. Niestety, nie każdy fit wybór jest dla Ciebie korzystny: aby dobrze wybrać czekoladę bez cukru, trzeba dokonać prostej analizy jej składu. Co powinien zawierać? 

Zdrowa czekolada bez cukru: zawartość kakao

Za najzdrowsze czekolady bez cukru nie bez powodu uważa się czekolady gorzkie z wysoką zawartością kakao. Jego obecność (najlepiej w postaci miazgi kakaowej lub ziaren kakaowca) gwarantuje nie tylko satysfakcjonujący smak. Spożywanie takiej czekolady częściowo uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na magnez, sód, wapń, potas i ryboflawiny, a także - żelazo, niacyny oraz witaminy z grupy A, E, B. 

Zdrowa czekolada bez cukru: wysokiej jakości substancje słodzące

Czekolady bez cukru zachwycają satysfakcjonująco słodkim smakiem: ich skład jest bowiem wzbogacany o różne substancje słodzące, m.in. maltitol, erytrytol, ksylitol, inulinę albo stewię. Wprowadzając organizm w stan ketozy (lub utrzymując ketozę) warto zrezygnować z fit-słodyczy słodzonych maltitolem. Jego obecność może wpłynąć na glikemię, co nie jest pożądane w ketozie. Takich czekolad powinni wystrzegać się także diabetycy. Jakie czekolady można jeść przy cukrzycy? Wybieraj tabliczki słodzone pozostałymi słodzikami - mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla układu pokarmowego. 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.