Ile kalorii ma masło orzechowe?

Masło orzechowe to znakomity dodatek słodkich śniadań i wytrawnych przekąsek. Ze względu na stosunkowo wysoką zawartość błonnika i gęstą, sycącą konsystencję, jednorazowe porcje produktu są raczej niewielkie objętościowo. Podjadanie masła orzechowego w rozsądnych więc ilościach nie tuczy. A może jest zupełnie odwrotnie? Ile kalorii ma masło orzechowe? 

 

Czy masło orzechowe jest kaloryczne? Ile ma kalorii i jak je jeść? 

Czy masło orzechowe jest kaloryczne? Zdecydowanie jest, jednak mimo wysokiej zawartości kalorii należy do grupy produktów fit - zdrowych i sprzyjających odchudzaniu. Dlaczego? Otóż  orzechy arachidowe (a w efekcie - również masło orzechowe) są bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe. Ich obecność pomaga zapanować nad potrzebą podjadania. Odpowiednia ilość masła orzechowego w diecie nie spowoduje więc, że przytyjesz. 

 

Ile kalorii ma masło orzechowe i jak je jeść? 

Ile kalorii ma masło orzechowe i jak je jeść, żeby wykorzystać potencjał orzeszków arachidowych bez ryzyka dodatkowych kilogramów? Otóż 100 g naturalnego (niesłodzonego i niesolonego) produktu to średnio 500 kcal. Oznacza to, że w zaledwie 20 g porcji jest ich aż 100. To mało czy dużo? Zaleca się, aby dzienne spożycie masła orzechowego nie przekroczyło 2 łyżeczek (czyli około 20 g) - daje to w przybliżeniu 4% dziennego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. W przypadku diety redukcyjnej należy ograniczyć częstotliwość spożywania masła z orzechów - 20 g porcja powinna pojawić się w jadłospisie co drugi dzień. 

 

Jakie masło orzechowe wybierać?

Jeśli kalorie z masła orzechowego nie mają być puste, bardzo ważne jest to, jaki skład ma masło orzechowe, które wybierasz. Jeśli zdecydujesz się na produkt w 100% naturalny (a więc wytworzony wyłącznie z orzeszków ziemnych), zyskasz podwójnie. Oprócz obłędnego smaku zaskoczą Cię właściwości masła orzechowego. Lepiej więc zrezygnować z produktów słodzonych (zwłaszcza białym cukrem) i solonych, z dodatkiem oleju palmowego oraz utwardzonych tłuszczów roślinnych. Dobrym wyborem jest natomiast pasta z orzechów ziemnych prażonych - proces ten wydobywa z nich smak i aromat, sprawiając, że gotowy produkt nie jest mdły. 

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.