Jaki skład ma makaron konjac?

Makaron konjac (makaron shirataki) zwraca uwagę egzotyczną nazwą i zaskakuje właściwościami. Jest szczególnie popularny w środowisku dietetycznym: stanowi bogate źródło błonnika, minerałów i witamin, jednocześnie pozbawiony jest glutenu oraz tłuszczów. Należy do grupy makaronów ultra niskokalorycznych. Jaki skład ma makaron konjac? 

 

Makaron konjac: czym jest i z czego jest produkowany?

Czym jest makaron konjac? To rodzaj ultra niskokalorycznego makaronu, wytwarzanego z glukomannanu (błonnika pochodzenia naturalnego), pozyskiwanego z korzenia rośliny amorphophallus konjac. Jest ona charakterystyczna głównie dla Chin i Azji, stąd makaron konjac właśnie w tamtych rejonach jest znany (i doceniany) od stuleci.

 

Obecnie, za sprawą dynamicznego rozwoju branży fit żywności makaron konjac zyskał popularność na całym świecie: stanowi znakomity zamiennik tradycyjnego makaronu na bazie mąki pszennej i w odróżnieniu od niego zawiera więcej błonnika i wyraźnie mniej kalorii. Jest uniwersalny, co oznacza, że stanowi świetną bazę pod wiele posiłków, zarówno słodkich, jak i słonych, warzywnych lub mięsnych. Genialnie sprawdza się w kuchni dietetycznej, wegańskiej, ketogenicznej i wegetariańskiej: pozwala zaoszczędzić mnóstwo kalorii, bez konieczności rezygnacji z objętościowych i sycących dań. Makaron konjac świetnie uzupełnia także diety bezglutenową i niskoglikemiczną. 

 

Skład i wartości odżywcze makaronu konjac

Z czego składa się makaron konjac? W 90% z wody, w pozostałych 10% - z glukomannanu pozyskiwanego z korzenia wspomnianej już rośliny amorphophallus konjac. To właśnie glukomannan stanowi jego główne włókno i decyduje o wyjątkowych właściwościach makaronu konjac, bez względu na jego rodzaj: przechodzi przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Z tego powodu stanowi znikome źródło tłuszczów i węglowodanów. Jakie wartości odżywcze ma makaron konjac? Jakie są opinie o makaronie konjac? To produkt, który cieszy się uznaniem wśród osób odchudzających się, ale nie tylko. Jest ultra niskokaloryczny i zawiera solidną porcję błonnika (średnio 40 g w 100 g produktu): wspiera zatem redukcję i znakomicie uzupełnia dietę, pozwalając cieszyć się sycącymi daniami, w tym sałatkami i zapiekankami. 

Co jeszcze zawiera makaron konjac? Białko (około 8% całkowitej masy makaronu konjac), witaminy (obecne są witamina A oraz witamina C) i minerały: magnez, potas i fosfor. 

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.