Jaki skład ma masło orzechowe?

Masło orzechowe, to produkt szczególnie lubiany w kuchni dietetycznej. Jako to możliwe, biorąc pod uwagę jego kaloryczność? Musisz wiedzieć, że nie wszystkie kalorie są puste, a produkty wysokokaloryczne, spożywane z umiarem, mogą przynosić zaskakujące zmiany w sylwetce. Wszystko zależy od… ich składu. Jaki skład ma klasyczne masło orzechowe? 

 

Jakie są rodzaje masła orzechowego?

Popularność masła orzechowego w kuchni dietetycznej (i nie tylko) jest obecnie bardzo duża i wynika przede wszystkim z właściwości samego produktu (czyli właściwości naturalnych oryginalnych orzechów arachidowych). Czyste, tj. niesolone i niesłodzone masło orzechowe jest jednak tylko jednym z kilku rodzajów produktów tego typu. Jakie są rodzaje masła orzechowego? To przede wszystkim masła z dodatkową zawartością soli albo cukru. 

 

Jaki skład ma klasyczne masło orzechowe?

Skład masła orzechowego przekłada się bezpośrednio na jego smak, stąd klasyczne masło orzechowe smakuje niemal tak samo, jak orzeszki arachidowe. Warto jednak wiedzieć, że masło w 100% wytworzone z orzechów ziemnych, nie jest jedynym masłem o tak ciekawym smaku: bardzo często zmielone orzechy stanowią bazę dla dodatków i wraz z nimi tworzą smakowe masło orzechowe.

 

Jaki skład ma smakowe masło orzechowe?

Popularność na rynku fit żywności zyskały nie tylko klasyczne masła orzechowe, ale także masła smakowe. Ile kalorii ma takie masło orzechowe?  Jaki jest jego skład? Zazwyczaj bazę takiego produktu stanowią zmielone orzeszki ziemne (zwykle jest ich około 70%), a pozostałe 30% - staranna kompozycja dodatków, dzięki której zyskuje ono smak. 

 

Jakiego masła orzechowego unikać?

Skład masła orzechowego może być dobry, jak w przypadkach opisanych wyżej lub zły, czyli taki, który zawiera składniki powszechnie uznane za niskojakościowe lub wręcz szkodliwe. Jaki skład ma masło orzechowe, którego należy bezwzględnie unikać? Taki, który dodatkowo zawiera: 

- tłuszcze. Bardzo często, jako dodatek do zmielonych orzechów arachidowych pojawia się olej palmowy lub słonecznikowy. To połączenie, które nigdy nie powinno mieć miejsca. 

- cukier. Masło orzechowe bywa dosładzane, niekoniecznie sacharozą. Cukier może pojawić się także pod postacią glukozy, dekstrozy albo syropu glukozowego.

- sól. Masło orzechowe można posolić bezpośrednio przed spożyciem, nie należy natomiast wybierać produktu dosalanego. 

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.