Jakie są opinie o makaronie konjac?

Makaron konjac (makaron shirataki) w branży fit żywności wywołał niemałe zamieszanie: wyprodukowany w 90% z wody, stanowi ważne źródło błonnika, białka, witamin i minerałów. Jednocześnie jest ultra niskokaloryczny i zawiera znikomą wręcz ilość tłuszczów i węglowodanów. Jak to możliwe? Jakie są opinie o makaronie konjac? Gdzie (i czy w ogóle) tkwi przysłowiowy haczyk? Rozgryź z nami najpopularniejszy obecnie fit makaron i zyskaj pewność wyboru. 

 

Jaki skład ma makaron konjac? Czy jest zdrowy? 

Jaki produkt można uzyskać z 90% wody i zaledwie 10% glukomannanu pozyskiwanego z korzenia rośliny amorphophallus konjac? Makaron konjac, o którym w branży fit żywności jest obecnie bardzo głośno. Takie połączenie budzi powszechną jednak konsternację i prowokuje szereg pytań: o konsystencję, możliwość wykorzystania w kuchni i przede wszystkim - wartości odżywcze. Jaki skład na makaron konjac? Głównym włóknem produktu jest wspomniany wyżej glukomannan, który to przechodzi przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci. Z tego powodu stanowi znikome źródło węglowodanów i tłuszczów. Jednocześnie jest bogaty w błonnik (w 100 g produktu znajduje się 40 g błonnika), witaminy (A i C) oraz białko (stanowi ono 8% całkowitej masy makaronu konjac) i minerały (magnez, fosfor i potas). Pozwala to jednoznacznie ocenić, że makaron konjac jest zdrowy. Powinien więc stanowić składnik wielu diet, głównie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej, ketogennej, bezglutenowej i niskoglikemicznej. 

 

Czy makaron konjac jest dobry na odchudzanie?

Jakie są opinie o makaronie konjac w kontekście odchudzania? Okazuje się, że rewelacyjne. Produkt ma konsystencję, która pozwala na przygotowanie objętościowych dań na słodko i słono, z mięsem, warzywami lub serami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, makaron konjac jest bardzo sycący. Redukuje więc apetyt i sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Istotny jest również fakt, że niemal w ogóle nie zawiera on tłuszczów i węglowodanów - ich ilości w 100 g gotowego produktu są śladowe. 

 

Czy warto kupować makaron konjac? Jak często można go jeść? 

Zastanawiasz się, czy warto kupować makaron konjac? Mając na uwadze powyższe opinie (w kontekście składu, wartości odżywczych i odchudzania) - warto. Z czym jeść makaron konjac? Duży wybór rodzajów tego fit produktu sprawia, że możesz przyrządzić go niemal dowolnie - na słodko (np. z owocami, twarogiem i słodkimi fit sosami) lub słono - z mięsem, warzywami albo serami. Świetnie sprawdza się w zapiekankach i sałatkach. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością w jadłospisie: zawiera sporą porcję błonnika. Z tego powodu nie powinien być spożywany częściej, niż raz dziennie. 

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.