Jakie właściwości ma masło orzechowe?

Zdecydowałeś się zastąpić tłuszcze zwierzęce tłuszczami roślinnymi? Musisz wiedzieć, że jednym z najzdrowszych jest tłuszcz z orzechów arachidowych. Jego czystą postać zawiera masło orzechowe. Jakie ma ono w związku z tym właściwości?

 

Masło orzechowe - z czego jest wytwarzane?

Z czego jest wytwarzane masło orzechowe? Oryginalna pasta z orzechów powstaje w 100% z orzeszków arachidowych (ziemnych) i nie zawiera dodatkowej soli ani białego cukru. Czysty skład oznacza, że gotowe masło orzechowe zachowuje wszystkie właściwości orzechów, z których powstaje. Co istotne, tych samych właściwości możemy oczekiwać od past smakowych: mimo że skład takich produktów jest zdecydowanie dłuższy, nadal przeważają nim naturalne orzechy. Jakie właściwości mają orzeszki ziemne? 

Jakie właściwości mają orzeszki arachidowe? 

Orzechy arachidowe, wbrew nazwie nie są orzeszkami - należą do rodziny strączkowych i wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Stanowią one cenne źródło białka pochodzenia roślinnego. Zawierają także szereg ważnych składników. Są również cenną naturalną skarbnicą błonnika, magnezu, potasu, wapnia i fosforu, ale nie tylko. Zawierają też żelazo, sód, cynk i kwas foliowy oraz niacynę, miedź i tłuszcze nienasycone. Nie powinieneś więc mieć wątpliwości, czy masło orzechowe jest zdrowe. Lepiej zapytać, jak jego spożywanie wpływa na organizm. 

Jak masło orzechowe wpływa na organizm? Komu poleca się masło orzechowe?

Orzechy arachidowe, a więc masło orzechowe, ze względu na swoje właściwości poleca się… wszystkim. Po pastę mogą sięgać osoby na redukcji i w ketozie, diabetycy, weganie i wegetarianie, a nawet kobiety w ciąży. Jak masło orzechowe wpływa na organizm? 

Przede wszystkim regularne spożywanie pasy z orzechów jest polecane osobom, które borykają się z cukrzycą typu 2. Zawiera ona dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które to pozytywnie wpływają na prawidłowy poziom glukozy. Poza tym:

- orzeszki ziemne zawierają sporą ilość białka. To z tego powodu stanowią ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej;

- orzeszki arachidowe zawierają sporą ilość błonnika. Oznacza to, że masło orzechowe bardzo szybko powoduje uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Należy jednak pamiętać, ile kalorii ma masło orzechowe i nie sięgać po nie zbyt często;

- masło orzechowe zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych. To sprawia, że jedzone w rozsądnych ilościach pozwala bardziej efektywnie spalać tkankę tłuszczową;

- gotowe naturalne masło orzechowe jest skarbnicą polifenoli. Ich zadaniem jest ochrona organizmu przed wolnymi rodnikami, będącymi bezpośrednią przyczyną jego starzenia się i rozwoju nowotworów; 

Trzeba także wiedzieć, że masło orzechowe może wspomóc regenerację potreningową. Jeden z aminokwasów zawartych w orzeszkach arachidowych (arginina) odpowiada m.in. za redukcję uszkodzenia mięśni po wysiłku fizycznym. Co więcej, za sprawą witamin z grupy B, masło z orzechów wyraźnie obniża napięcie nerwowe.

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.