Z czym jeść makaron konjac?

Makaron konjac to krótko mówiąc: błonnik rozpuszczony w wodzie. Brzmi mało apetycznie? To tylko pozory: shirataki, to rodzaj ultra niskokalorycznego i szalenie uniwersalnego makaronu. Jest polecany szczególnie osobom na redukcji, ale nie tylko: pozwala na przygotowanie objętościowych i sycących dań na słodko i słono. Z czego się składa? Z czym jeść makaron konjac i jak często po niego sięgać? Sprawdź i zaoszczędź mnóstwo kalorii! 

 

Makaron konjac - czym jest? Z czego się składa?

Makaron konjac (inaczej: shirataki) w 90% jest wytwarzany z wody, w pozostałych 10% zaś - z glukomannanu, pozyskiwanego z korzenia rośliny amorphophallus konjac. Prosty skład produktu nie przekłada się na ubogie wartości odżywcze. Przeciwnie: makaron konjac jest bogaty w błonnik (w 100 g produktu znajduje się 40 g błonnika), zawiera także witaminy (A i C) i minerały (magnez, potas i fosfor) oraz białko (8% całkowitej masy makaronu konjac). Jednocześnie dostarcza śladowych ilości tłuszczów i węglowodanów. Dzieje się tak dlatego, że glukomannan przechodzi przez układ pokarmowy w niezmienionej postaci.  

 

Jak jeść makaron konjac? Słodkie i słone fit inspiracje

Obawiasz się konsystencji makaronu, który w 90% składa się z wody? Niepotrzebnie. Shirataki jest dostępny w wielu rodzajach, a po ugotowaniu jest nieco galaretowaty. Stanowi więc świetną bazę pod wiele posiłków słodkich i słonych. Obłędnie smakuje w wersji wegetariańskiej: z sosem sojowym tofu, warzywami, jajkiem albo pesto. Idealnie łączy się z kurczakiem lub innym rodzajem mięsa, nadaje się także do dań typu stir fry, czyli smażonych na mocno rozgrzanym tłuszczu. Można wykorzystać go także do zup i rosołów. Dobrze smakuje także na zimno, np. w sałatkach. 

Jak jeść makaron konjac? Wyłącznie ugotowany. Spożywanie makaronu w postaci surowej jest niedopuszczalne.  

 

Jak często jeść makaron konjac?

Warto wiedzieć, że makaron konjac może być spożywany w każdej fazie diety, jednak ze względu na wysoką zawartość błonnika należy ograniczyć jego ilość do jednej porcji dziennie. Biorąc pod uwagę, jakie są opinie o makaronie konjac, można włączyć go do diety (wegańskiej lub wegetariańskiej, redukcyjnej, ketogennej, bezglutenowej lub niskoglikemicznej) na stałe. Produkt jest zdrowy i bezpieczny: pod warunkiem że spożywana raz dziennie porcja nie przekracza ½ opakowania. 

 

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.